Aproape 1 miliard de euro pentru educație digitală, prin PNRR
Săptămâna trecută, Ministerul Educației a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar, care va fi finanțat prin PNRR. Alocarea financiară a apelului va fi de aproximativ 1 miliard de euro, iar solicitanți eligibili sunt Consiliile Județene, respectiv Consiliul General al Municipiului București. La rândul lor, instituțiile vor alege companii private, responsabile de implementarea proiectelor. Ȋn procesul de selecție, ar trebui să țină cont de criterii precum:
– Consultanță în alegerea celor mai potrivite tehnologii. Raportul dintre valoarea pe care o aduce produsul și prețul său este cel mai important. În acest caz, specialiștii companiei ar trebui să prezinte detaliat avantajele și dezavantajele unui anumit produs, în raport cu altele.
– Produse dezvoltate specific pentru educație. Produsele achiziționate trebuie să fie dezvoltate pentru domeniul educațional, nu pentru alte domenii, dar să se potrivească, cumva și în educație.
– Experiență ȋn domeniu. Ideal ar fi ca producătorul echipamentelor să aibă experiență și know-how în dezvoltarea de produse pentru educație și poate chiar să fie recunoscut la nivel mondial.
– Suport și mentenanță. Producătorul ar trebui să aibă un departament dedicat de suport, care să răspundă la eventuale întrebări legate de produsul achiziționat.
– Servicii post achiziție. Compania ar trebui să poată oferi servicii suplimentare, precum instruirea în utilizarea sau administrarea echipamentelor tehnlologice vândute.
Potrivit The World Economic Forum, educația de calitate ȋnglobează patru tipuri esențiale de abilități pentru elevi: viziune globală asupra lumii, abilități creative (invovare, găndire analitică, capacitatea de a rezolva probleme), abilități tehnice (utilizarea cu succes a tehnologiei, inclusiv programare) și abilități interpersonale (inteligență emoțională, empatie, cooperare).