De ce să schimbăm tabla neagră clasică, cu o tablă tip display interactiv?

Postat de Data: noiembrie 27, 2023

Știți la ce mă gândeam atunci când am asistat la lecția de matematică a profesorului Andrzej? Cum mi-aș dori ca și elevii mei să beneficieze de astfel de tehnologie și de o educație interactivă! Ar trebui generalizată predarea și evaluare în sistem complementar, combinat, tradițional și cu ajutorul instrumentelor tehnologice moderne”, este mărturia spontană a unuia dintre profesorii prezenți la Forumul Educației România-Republica Moldova, ce a avut loc în perioada 17-18 noiembrie, la Iași.

Compania Quartz Matrix a fost unul dintre organizatorii evenimentului și a facilitat prezența, în fața a peste 300 de cadre didactice, a profesorului de matematică polonez Andrzej Pietrzyk, Liderul ambasadorilor Promethean, ce a susținut un workshop interactiv despre crearea de conținut didactic digital folosind o tablă tip display interactiv.  

Putem face educație de calitate și cu o tablă obișnuită, dar...

„Principala întrebare pe care mi-au adresat-o cadrele didactice din Polonia a fost De ce să schimbăm tabla neagră clasică, cu o tablă tip display interactiv, dacă până acum a funcționat bine și așa? Sunt total de acord! Putem face educație de calitate și cu tabla obișnuită – sunt atâtea situații în lume în care nici nu poate fi vorba de altceva. În cazul unei table negre ne folosim de didactică și metodică, în cazul unui display interactiv, folosim didactica, metodica, dar și tehnologia, interactivitatea. Educația digitală e o idee bună, nu doar o idee frumoasă”, a fost discursul dinaintea unei lecții interactive de geometrie susținută de profesorul de matematică Andrzej Pietrzyk, Liderul ambasadorilor Promethean în Polonia, profesor de matematică și director adjunct la Școala primară „Janusz Korczak”  din Góra, Polonia și profesor de matematică la Școala Gimnazială „Zbigniew Religa” din Gilowice, Polonia.

Și cum matematica este o disciplină abstractă, profesorul polonez a demonstrat aplicabilitatea noțiunilor învățate în lumea reală – de exemplu unde este cel mai potrivit loc pentru amplasarea unui teren de fotbal, ca să fie la distanță egală de trei localități sau câte combinații vestimentare poate avea o femeie în dulapul său. Toate acestea au fost exemplificate cu implicarea tuturor elevilor. „Ador felul acesta de a preda” a  concluzionat prof. Andrzej Pietrzyk, care nu se vede ținând de acum altfel de lecții. 

Tabla interactivă tip display poate fi folosită la toate disciplinele de studiu, inclusiv la cele pe filieră umanistă

Anca Teutu, Business Development Manager Soluții Educaționale în cadrul companiei Quartz Matrix a arătat că în spatele lecției sunt doar câteva aplicații gratuite și instrumente extrem de intuitive, ce pot fi învățate cu ușurință de către cadrele didactice. A exemplificat printr-o lecție la limba română creată de doamna profesoară Manuela Coțofan de la Liceul „Vasile Alecsandri” Iași.  „Profesorii trebuie doar să testeze ce li se potrivește. Cadrele didactice aleg cum prezintă lecția elevilor, putem să scriem pe tablă, să facem adnotări pe paginile manualului digital, să includem un video ce întărește ideea lecției. Oferim ore de formare profesorilor și o întreagă bibliotecă digitală pentru inspirație. Nu trebuie decât un laptop și putină imaginatie”, a încheiat Anca Teutu demonstrația de utilizare a tablei tip display interactiv de la Promethean.

Forumul Educației România – Republica Moldova este un eveniment inițiat și organizat de: Asociația Română de Literație, Quartz Matrix, Colegiul Richard Wurmbrand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, AGIRoMd, Universitatea de Stat din Moldova, Liceul Teoretic Republican „Aristotel”.

Parteneri strategici

Promethean, Școala Gimnazială ”Alecu Russo”, Scoala Gimnaziala „Colonel Constantin Langa” Miroslava, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Iași – ECO2, Colegiul National „Emil Racovita”, Iasi

Parteneri

Academia Română, Filiala Iași, HP, Epson, ASUS Education, Logitech, Lenovo, World Vision Romania, Adservio, Teo’s Cafe, Inner Wheel Club Iași, Editura Polirom, Meat Concept Store

Mersi sus