Forumul educației România-Republica Moldova: Tehnologia reprezintă o modalitate complementară de educație, nu una alternativă

Postat de Data: noiembrie 9, 2022

Digitalizarea în educație, cu toate implicațiile sale, a fost tematica principală a Forumului educației România-Republica Moldova, aflat la prima ediție - eveniment care a reunit la Iași, în perioada 27-28 octombrie 2022, peste 250 de cadre didactice din România și Republica Moldova.

Redăm în cele de mai jos aspectele cheie identificate de compania Quartz Matrix, în calitate de co-organizatori ai Forumului și inițiatori ai conceptului integrat de Școală digitalizată.

Profesorii au venit cu soluții pentru adaptarea la noua normalitate, atât din perspectiva dascălului, cât și a managerului de școală, toate menite să ajute la gestionarea decalajului digital și la reducerea diferenței în ceea ce privește competențele necesare, între învățământul preuniversitar și cel universitar. Una din ideile principale pe care s-a pus accentul a fost importanța alegerii tehnologiilor potrivite în funcție de obiectivele școlii și nu realizarea dotărilor, fără a avea un plan clar cu privire la utilizarea instrumentelor digitale. S-a mai discutat despre formarea cadrelor didactice și necesitatea bibliotecilor cu conținut digital, punându-se accent pe exemplele de bună practică deja implementate în unele unități de învățământ.

Invitatul special al companiei Quartz Matrix a fost Dr. John Collick, Liderul Strategiei Internaționale pentru Educație la Promethean, care a vorbit despre importanța creării unei comunități a școlii, care să susțină procesul educațional și despre rolul tehnologiilor pentru educație în lumea digitalizată. Cadrele didactice interesate au putut participa în cea de-a doua zi a Forumului și la masterclass-ul pe tema „Neuroscience, Games and Storytelling”, susținut de Dr. John Collick.
Ce este Școala digitalizată?
Compania de tehnologie și servicii Quartz Matrix a prezentat în cadrul Forumului educației conceptul de Școală digitalizată cu accent pe 3 piloni importanți din învățământ, în care digitalizarea are un rol fundamental: procesul educațional în sine, managementul administrativ și componenta verde a școlii. „Educația modernă înglobează tehnicile învățământului clasic și este completată de un suflu digital nou. Procesul educațional se transformă astfel într-o adevărată experiență de învățare interactivă, apropiată de elevi și eficientă, pentru profesori. Unitățile de învățământ și administrația publică vor juca un rol cheie în îmbunătățirea metodelor tradiționale de predare, prin finanțarea proiectelor Școlilor digitalizate. Ne propunem să oferim tot suportul necesar astfel încât un număr cât mai mare de unități de învățământ din România să devină Școli digitalizate, atât din punct de vedere al modalității prin care este susținut procesul educațional, cât și cel administrativ, cu sisteme inteligente de management ce asigură sustenabilitate și eficiență energetică”, a încheiat Magdalena Olaru, managerul Departamentului de Soluții Educaționale din cadrul Quartz Matrix.
Următoarea ediție a Forumului educației România-Republica Moldova va avea loc în luna mai 2023
Cei prezenți la ediția întâi a Forumului educației România-Republica Moldova au fost încântați de calitatea evenimentului, așa că organizatorii au anunțat deja o nouă ediție, la Chișinău, în luna mai a anului viitor. Evenimentul a fost organizat de Asociația Română de Literație, Quartz Matrix, Colegiul ,,Richard Wurmbrand”, AGIRO-MD, Universitatea de stat din Moldova și Liceul Teoretic Republican Aristotel.

Mersi sus
WhatsApp