Cine s-ar fi gândit acum 20 de ani că lecțiile se vor desfășura prin intermediul internetului, fără prezența fizică în clasă a elevilor sau profesorilor? Integrarea de resurse digitale în cadrul lecțiilor părea de domeniul SF-ului, un roman bine scris, desprins parcă dintr-o altă lume, sau un episod din Teleenciclopedia despre viitoare posibile tehnologii. Ne putem imagina vocea caldă a lui Florian Pittiș povestind despre o clasă a viitorului în care elevii și profesorii vor avea acces la informații nelimitate, extinzându-și orizonturile dincolo de paginile manualului, cunoscând lumea fără bariere, călătorind la orele de geografie pe tot globul, explorând vegetația și fauna din orice colț al lumii. Clar că atunci ar fi părut o utopie, însă acum este realitatea.
Revenind la cine s-ar fi gândit, ei bine, s-a gândit Quartz Matrix, atunci când a avut ideea de a integra tehnologia în procesul de învățare a limbilor străine. Așa s-a născut ProLang® – primul laborator digital dedicat învățării limbilor străine din România. Dezvoltat integral în departamentul de cercetare – dezvoltare al companiei Quartz Matrix, primul ProLang® a fost lansat în piață în 2002, acum 19 ani în urmă.
Utilizarea ProLang® la orele de limbi străine a fost printre primii pași pe care învățământul românesc i-a făcut spre digitalizare. Ne mândrim cu asta! Ne mândrim cu faptul că am contribuit la punerea bazelor educației digitale în România, oferind la acea vreme profesorilor de limbi străine un instrument prin care puteau să lucreze diferențiat cu elevii, pe grupe sau individual, în funcție de nivelul lor de cunoștințe, totul prin intermediul unei software de gestionare a clasei de elevi și a modulelor hardware alocate fiecărui elev în parte. Vă veți întreba care e inovația? Profesorul nu putea lucra diferențiat și fără ProLang®? Ba da, putea lucra, însă nu o putea face fără să-i deranjeze pe ceilalți elevi. Utilizând ProLang®, profesorul putea comunica prin căști cu elevii, fără a-i deranja pe cei din jur. De asemenea, putea asculta cu o claritate foarte bună a sunetului pronunția fiecărui elev în parte, fără ca ceilalți să audă. Comunicarea nu era unidirecțională iar elevii puteau solicita profesorul prin funcția de mână ridicată accesibilă prin modulul de elev. Pentru inovația adusă în învățarea limbilor străine, ProLang ® a primit distincția Marca de aur chiar în anul lansării.


De atunci și până acum, compania Quartz Matrix a dotat peste 1500 de săli de clasă cu table interactive, fiind interesați constant să oferim mediului educațional cele mai performante și fiabile soluții. Istoria se repetă și astfel, din 2019, în urma participării la Bett London, compania Quartz Matrix este partener oficial al Promethean, lider mondial în echipamente interactive pentru educație (table și display-uri interactive). În portofoliul nostru de soluții pentru educație digitală se regăsesc și display-uri și table interactive de top, concepute de profesori și dezvoltate doar pentru educație.

Quartz Matrix la Bett 2019
