Quartz Matrix – Promotor al educației digitale în România

Postat de Data: ianuarie 25, 2021

Cine s-ar fi gândit acum 20 de ani că lecțiile se vor desfășura prin intermediul internetului, fără prezența fizică în clasă a elevilor sau profesorilor? Integrarea de resurse digitale în cadrul lecțiilor părea de domeniul SF-ului, un roman bine scris, desprins parcă dintr-o altă lume, sau un episod din Teleenciclopedia despre viitoare posibile tehnologii. Ne putem imagina vocea caldă a lui Florian Pittiș povestind despre o clasă a viitorului în care elevii și profesorii vor avea acces la informații nelimitate, extinzându-și orizonturile dincolo de paginile manualului, cunoscând lumea fără bariere, călătorind la orele de geografie pe tot globul, explorând vegetația și fauna din orice colț al lumiiClar că atunci ar fi părut o utopie, însă acum este realitatea.

Revenind la cine s-ar fi gândit, ei bine, s-a gândit Quartz Matrix, atunci când a avut ideea de a integra tehnologia în procesul de învățare a limbilor străine. Așa s-a născut ProLang® – primul laborator digital dedicat învățării limbilor străine din România. Dezvoltat integral în departamentul de cercetare – dezvoltare al companiei Quartz Matrix, primul ProLang® a fost lansat în piață în 2002, acum 19 ani în urmă.

Utilizarea ProLang® la orele de limbi străine a fost printre primii pași pe care învățământul românesc i-a făcut spre digitalizare. Ne mândrim cu asta! Ne mândrim cu faptul că am contribuit la punerea bazelor educației digitale în România, oferind la acea vreme profesorilor de limbi străine un instrument prin care puteau să lucreze diferențiat cu elevii, pe grupe sau individual, în funcție de nivelul lor de cunoștințe, totul prin intermediul unei software de gestionare a clasei de elevi și a modulelor hardware alocate fiecărui elev în parte. Vă veți întreba care e inovația? Profesorul nu putea lucra diferențiat și fără ProLang®? Ba da, putea lucra, însă nu o putea face fără să-i deranjeze pe ceilalți elevi. Utilizând ProLang®, profesorul putea comunica prin căști cu elevii, fără a-i deranja pe cei din jur. De asemenea, putea asculta cu o claritate foarte bună a sunetului pronunția fiecărui elev în parte, fără ca ceilalți să audă. Comunicarea nu era unidirecțională iar elevii puteau solicita profesorul prin funcția de mână ridicată accesibilă prin modulul de elev. Pentru inovația adusă în învățarea limbilor străine, ProLang ® a primit distincția Marca de aur chiar în anul lansării.

Prin dezvoltarea laboratorului fonic digital ProLang®, echipa noastră a urmărit să le permită elevilor implicarea într-un grad mai ridicat în timpul orelor de limbi străine, în timp ce cadrele didactice puteau interacționa mai simplu și mai eficient cu școlarii. Ceea ce au și reușit!

ProLang® este utilizat în peste 500 de săli de clasă din România.

În 2017 laboratorul digital ProLang® a beneficiat de un upgrade semnificativ și de o nouă dezvoltare. Intuitiv, foarte simplu de utilizat și actualizat constant, ProLang® oferă profesorului posibilitatea de a controla clasa, de a grupa elevii și de a lucra diferențiat și simultan cu fiecare grupă de elevi. Confortul acustic și claritatea sunetului sunt la cel mai înalt nivel. Noua versiune nu putea rămâne fără premiu, astfel că a primit Premiul de excelență CNIV pentru implementarea și promovarea tehnologiilor moderne.

Aflați mai multe despre ProLang® – laboratorul digital pentru limbi străine

Implicarea Quartz Matrix în educația digitală nu s-a oprit aici și nici nu se va opri vreodată. Inovatoare și vizionară, compania Quartz Matrix a anticipat schimbările pe care tehnologia le va aduce învățământului, astfel că a investit resurse umane și financiare în dezvoltarea unei platforme e-learning, personalizabilă, care să asigure accesul cadrelor didactice și a elevilor la lecții și cursuri, de pe orice dispozitiv și oricând au nevoie.

Platforma educațională LearningON permite predarea, învățarea, evaluarea și managementul conținutului, precum și accesarea asincronă a prezentărilor și cursurilor, susținerea de teste online sau urmărirea parcurgerii unei curricule de învățare de către fiecare cursant sau elev. Fiind dezvoltată în departamentul propriu de dezvoltare software, platforma e-Learning poate fi personalizată cu ușurință pe solicitările și cerințele fiecărei unități de învățământ.

Aflați mai multe despre LearningON

Tablele interactive

Aici e o altă istorie. Cum ar fi putut Quartz Matrix ca în urma vizitării în 2008 a celui mai mare eveniment dedicat tehnologiilor pentru educație, BETT London, să nu aducă pentru școlile românești tehnologie pe care britanicii și restul lumii o foloseau la ore?!? Printre tehnologiile care „ne-au vrăjit” la acea vizită au fost tablele interactive. Până atunci nimeni nu și-ar fi închipuit că tabla neagră și creta puteau fi înlocuite cu o tablă albă pe care întreg conținutul „prindea viață”, iar profesorii și elevii puteau scrie pe ea cu un stilou digital. Tabla interactivă era la acea vreme o inovație care avea să schimbe radical orele. Prin intermediul ei, primele resurse digitale (imagini, filmulețe, documente) erau inserate în lecții, completând informația existentă în manuale. Profesorii aveau acum libertatea de a preda lecții mult mai atractive pentru elevi, iar elevii erau fascinați de noul fel în care se desfășurau orele, fiind mult mai activi și implicați.

Quartz Matrix la Bett 2008

De atunci și până acum, compania Quartz Matrix a dotat peste 1500 de săli de clasă cu table interactive, fiind interesați constant să oferim mediului educațional cele mai performante și fiabile soluții. Istoria se repetă și astfel, din 2019, în urma participării la Bett London, compania Quartz Matrix este partener oficial al Promethean, lider mondial în echipamente interactive pentru educație (table și display-uri interactive). În portofoliul nostru de soluții pentru educație digitală se regăsesc și display-uri și table interactive de top, concepute de profesori și dezvoltate doar pentru educație.

Quartz Matrix la Bett 2019

Instruirea cadrelor didactice pentru educație digitală

Implicarea noastră nu se rezumă doar la dotarea claselor cu tehnologie pentru educație. Ca promotor al educației digitale în România, am investit în formarea profesorilor în utilizarea tehnologiilor pe care le oferim. După fiecare instalare făcută, organizăm sesiuni de instruire cu cadrele didactice care urmează să utilizeze tehnologiile cumpărate de la noi. Facem acest lucru încă din anii 2000 și nu ne vom opri.

Colega noastră, Anca Teutu, la o instruire în 2009
Colega noastră, Anca Teutu, la o instruire în 2020

Centru de formare pentru educație digitală

Un alt proiect cu impact major și cu care ne mândrim este Centrul de formare pentru educație digitală de la Iași. Ne-am alăturat inițiativei doamnei Inspector General, Prof. Genoveva Aurelia Farcaș și ne-am implicat în dezvoltarea primului centru de formare în educație digitală din Iași, atât în ceea ce privește dotările, cât și aceea ce privește cursurile de formare. Începând cu 5 iunie 2020, profesorii din Iași au posibilitatea de a se instrui în primul centru de formare în educație digitală ieșean, dezvoltat de Inspectoratul Școlar Iași în parteneriat cu Quartz Matrix.

Centrul de formare în educație digitală din Iași este dotat cu echipamente interactive pentru educație: display interactiv Promethean, platformă de videoconferință Webex, camere pentru videoconferință Logitech, sistem interactiv format din tablă interactivă Promethean și videoproiector Epson, platformă e-learning ACCED, platformă resurse didactice MozaBook.

Ca integratori de tehnologie pentru educație cu experință relevantă în proiecte de anvergură, cu sute de instruiri realizate cu cadrele didactice în utilizarea tehnologiilor, ne implicăm activ în centrul de formare, susținem cursuri de utilizare a tehnologiilor pentru educație și ne angrenăm partenerii în a susține la rândul lor cursuri. Până în prezent, peste 5000 de cadre didactice au fost instruite online. Activitățile organizate în cadrul centrului de formare au fost gratuite pentru beneficiari, formatorii fiind profesorii de informatică cu experiență la catedră, invitați din mediul IT, dar și specialiști din mediul universitar. În acest context au fost implicați si profesorii metodiști care au oferit cadrelor didactice soluții pentru educația digitală și învățământ interactiv.

Procesul de digitalizare a învățământului ia amploare pe zi ce trece, iar tehnologiile pentru educație sunt din ce în ce mai diverse. Veți găsi o multitudine de tehnologii și furnizori, fiecare lăudându-se cu ce are mai bun. La rândul nostru, v-am prezentat parte din implicarea noastră activă în digitalizarea învățământului românesc și spunem cu mândrie că suntem promotori ai acesteia încă de acum 20 de ani. Considerăm important acest aspect, în special în contextul realizării unui proiect de digitalizare a unei unități de învățământ. Alegeți să dezvoltați proiecte cu acei furnizori care vă pot fi și parteneri în demersul dumneavoastră, care înțeleg fenomenul digitalizării educației și care au experiență relevantă în acest sens.

Dacă v-a plăcut povestea noastră și doriți să dezvoltăm împreună proiecte de educație digitală, vă stăm la dispoziție la următoarele date de contact:

E-mail: [email protected] | Fix: +(40)232-217.248 | Mobil: +(40)726-767.890

Acestea fiind spuse, vă dorim „digitalizare plăcută”!

Mersi sus