Securitate cibernetică în școli

Postat de Data: septembrie 6, 2021

Informația înseamnă putere.

Pentru hackeri orice informație importantă privată poate fi valorificată. Este o monedă de schimb. Într-o unitate de învățământ hackerii găsesc destule detalii cu caracter personal, financiar sau de sănătate ce i-ar putea atrage.

Mai adăugăm și faptul că, atunci când vine vorba despre școală, elevul trebuie să fie protejat atât din punct de vedere fizic, cât și digital. Ori, online școlarii pot accesa (adesea cu foarte multă ușurință) site-uri ce au conținut nepotrivit sau nesigur.

Ceea ce ne duce la a doua valență a afirmației informația înseamnă putere.

Pentru elevii unității de învățământ, cadrele didactice și personalul administrativ, cultura cibernetică  poate reprezenta scutul suplimentar care, alături de tehnologii performante, conduce la diminuarea spre zero a riscului ca școala să fie supusă unui atac cibernetic.

Alertă de securitate cibernetică! Ce știți despre ransomware sau phishing?

Ransomware este probabil cea mai răspândită formă de atac cibernetic la adresa instituțiilor de învățământ (și nu numai). Controlul total este la hackeri ce criptează datele din sistemul școlii și apoi cer bani (sau bitcoin) în schimbul cheii pentru decriptare. Fără aceasta, datele NU pot fi recuperate. Instalarea unui antivirus performant, care are și funcție anti-ransomware este cea mai importantă măsură care poate fi luată.

Phishing-ul se referă la furtul de identitate. Pentru a pune în pericol rețeaua, unul dintre utilizatori ar trebui să cadă în capcana hackerilor. Aceștia trimit solicitări cu privire la date personale sau confidențiale prin emailuri ce par a proveni de la persoane cunoscute sau instituții credibile – cum ar fi banca cu care lucrezi sau compania de telefonie mobilă la care ai abonament. De regula, se cere completarea datelor la un link pe care este construită o pagină de site falsă. De aceea, când ai cea mai mică suspiciune de acest gen, cel mai bine este să contactezi direct compania sau persoana din partea căreia pare că a fost trimis emailul. Instituțiile nu solicită actualizarea datelor prin canale electronice, ci folosesc alte metode, mult mai securizate.

În cazul în care unitatea de învățământ este victima unor atacuri cibernetice, costurile cu refacerea rețelei, recuperarea datelor, ar putea fi prohibitive. Nu mai vorbim de faptul că toate aceste operațiuni pot dura și jumătate de an. Tocmai de aceea, prevenția prin colaborarea cu o companie specializată în securitate cibernetică face diferența, în timp ce atitudinea defensivă „nouă nu ni se poate întâmpla așa ceva” nu prea ajută.

În prea multe școli din România, „securitatea cibernetică” le face munca hakerilor ușoară

Învățământul online sau de tip hibrid au grăbit parcurgerea pașilor către o educație digitală, inclusiv în sălile de clasă. Asta înseamnă și mai multe echipamente interconectate – proprii ale elevilor și profesorilor, puse la dispoziție de școală în laboratoare, table interactive, la care se adaugă terminalele la care lucrează personalul administrativ. Cu alte cuvinte, vorbim de o extindere a perimetrului de infrastructură informatică. Și o extindere riscurilor.

Provocarea devine din ce în ce mai mare pentru responsabilii școlilor care se ocupă de rețelele informatice. De multe ori depașiți numeric sau de situație. În plus, tehnologiile învechite, care nu mai beneficiază de actualizările de securitate de la furnizori sporesc gradul de risc.

Cheia o reprezintă integrarea în infrastructura școlii a unei soluții de securitate cibernetică care să filtreze conținutul accesat pe internet și să ofere protecție antivirus echipamentelor IT din școală. Completată de servicii de suport în limba română și administrare, aveți vizibilitate asupra a ceea ce se întâmplă în rețeaua școlii (link-uri accesate, de exemplu) și protecție specifică pentru dispozitivele  personalului administrativ, din laboratoarele de informatică sau a altor computere din instituție. Specialistul configurează optim sistemul și face mentenanță periodică. Nicio soluție nu este 100% infailibilă, însă merită să stați mai liniștit în ceea ce privește protecția elevilor, dascălilor și școlii.

Programați o evaluare de securitate cibernetică în școala dvs. și vedeți dacă aveți nevoie de protecție suplimentară!

Contactați-ne pentru o evaluare de securitate cibernetică: [email protected], 0232-217.248.

 

Mersi sus