Securitatea cibernetică în școli: preveniți și protejați înainte să fiți față în față cu cel mai sumbru scenariu!

Postat de Data: iunie 14, 2021

Să te gândești că până acum nu ți s-a întâmplat nimic sau, că hackerii vizează exclusiv instituții mari, că până la urmă ce interes ar putea să aibă de la școala ta  – nu reprezintă tocmai cel mai bun scut împotriva atacurilor cibernetice. Un audit de securitate cibernetică ar putea să îți ridice mari semne de exclamare! Iată care sunt cele mai mari riscuri la care ești supus și soluțiile pe care le ai la îndemână. După ce citești articolul vei observa că poți începe chiar de acum să faci pași concreți pentru a proteja profesorii, elevii și informațiile importante din școala ta.

Care sunt cele mai mari pericole ce pot afecta elevii, profesorii și buna funcționare a instituției de învățământ

În școală avem calculatoare în sălile de clasă, în laboratorul de informatică și în birourile personalului administrativ. Fiecare necesită o modalitate de protecție specifică în funcție de activitățile realizate pe calculator și de utilizatori.

Spre exemplu, e important să fie restricționat accesul la site-uri care nu au nicio legătură cu actul educațional – torente, site-uri de filme sau de jocuri – ce ar putea fi tentante pentru elevi.

De asemenea,  elevii ar putea ajunge din greseală pe site-uri cu conținut pornografic sau ar putea fi supuși la cyberbulling.

Unul dintre pericolele mari îl reprezintă și phishing-ul – convingerea utilizatorilor de a-și da informații personale importante (username, parolă, CNP etc.) pe site-uri care par a fi de încredere – dar care sunt de fapt clone ale unor pagini de internet asociate băncilor sau altor instituții pentru care ar fi firesc să colecteze astfel de informații. Sistemul de securitate cibernetică blochează site-urile clonă.

Computerele din secretariat conțin fișiere extrem de sensibile – de la chestiuni legate de contabilitate și până la informații din buletinele sau certificatele de naștere ale elevilor. Acțiuni complexe de cybercrime pot conduce la blocarea întregii rețele și obținerea (cu ușurință) a acestor informații personale.

Am deja router firewall, deci presupun că sunt ok. Sau… nu?

Soluția integrată de securitate cibernetică în școli conține mai multe elemente. Iar pe unele e posibil deja să le ai în unitatea de învățământ. Este vorba despre echipamente hardware, sistem de operare, soluție antivirus performantă, însă importanța cea mai mare cade pe specialiștii care știu să configureze optim această soluție și care pot să asigure mentenanță periodică.

Politicile de securitate cibernetică sunt într-o continuă schimbare, iar regulile noi trebuie implementate și întreținute, pentru ca soluția să țină pasul cu provocările date de hackeri. Un specialist bun, așa cum sunt toți colegii noștri, va veni mereu cu idei proactive de a feri școala de posibile atacuri cibernetice. Iată un exemplu concret: un router firewall nu blochează pericolul decât dacă este configurat optim în funcție de dimensiunea rețelei și de specificul școlii.

Cele 4 elemente esențiale ale soluției complete de securitate cibernetică pentru școala ta

  1. Echipament hardware dedicat
  2. Sistem de operare instalat pe echipamentul hardware  – asigură protecția datelor la nivelul școlii –  aplicand filtre specifice de securitate a datele care intră și ies, prin internet, din rețeaua unității de învățământ
  3. Antivirus de top premiat – asigură protecția datelor la nivelul fiecărui calculator în parte – cu alte cuvinte protejează împotriva virușilor ce ar putea avea altă sursă decât internetul. În această situație, stick-urile de memorie sau laptopurile de acasă care sunt legate la rețeaua școlii reprezintă cele mai frecvente surse de pericol.
  4. Specialistul ce configurează optim sistemul și face mentenanța periodică.

Soluția de securitate cibernetică oferă vizibilitate asupra a ceea ce se întâmplă în rețeaua școlii (link-uri accesate, de exemplu) și protecție specifică pentru computerele personalului administrativ, din laboratoarele de informatică sau a altor computere din instituție. Nicio soluție nu este 100% infailibilă, însă merită să stai mai liniștit în ceea ce privește protecția elevilor, dascălilor și școlii tale.

Programează o evaluare de securitate cibernetică în școala ta și vezi dacă ai nevoie de protecție suplimentară!

Contactați-ne pentru o evaluare de securitate cibernetică: [email protected], 0232-217.248.

Mersi sus
WhatsApp