Raportul Cisco privind securitatea cibernetică, realizat în anul 2017, relevă faptul că mai mult de o treime dintre organizațiile care s-au confruntat cu o breșă de securitate în 2016 au raportat pierderi substanțiale atât la nivelul numărului de clienți, cât și scăderi ale veniturilor cu peste 20%. 9 din 10 organizații își îmbunătățesc tehnologiile de protecție împotriva amenințărilor și procesele după atacuri cibernetice prin separarea funcțiilor IT și de securitate (38%), sporirea numărului de traininguri pe teme de securitate pentru angajați (38%) și punerea în aplicare a tehnicilor de diminuare a riscului (37%). De asemenea, raportul include concluziile celui mai recent studiu Cisco pe teme de securitate, Security Capabilities Benchmark Study. Acesta cuprinde opiniile a aproximativ 3.000 de manageri de securitate și responsabili cu operațiuni de securitate din 13 țări.

Vulnerabilitățile sunt exploatate de infractorii cibernetici care revin la instrumentele „clasice” de atac, precum adware-ul și spam-ul prin e-mail, acestea din urmă ajungând la niveluri foarte ridicate. Spam-ul reprezintă aproximativ două treimi (65%) din e-mail-urile primite, 8-20% dintre acestea fiind declarate malițioase. Volumul de spam la nivel mondial este în creștere, cel mai adesea fiind răspândit de rețele de tip botnet.

Experții în securitate spun că cei mai puternici viruși au ca țări de proveniență Rusia, Brazilia, China sau Iran. Însă, odată dezvăluite metodele de atac, aproape oricine din întreaga lume poate multiplica atacurile. Astfel, sursa devine greu de definit, mai ales că acești atacatori știu foarte bine să se ascundă.

O statistică extrasă din soluția de protecție Barracuda Email Security în ultimele zile arată care sunt principalele țări din care se trimit e-mailuri de tip spam:

Topul surselor spam în funcție de țări

Soluții antispam pentru mediul educațional

Un domeniu extrem de vulnerabil în țara noastră îl reprezintă mediul educațional, în această categorie intrând atât școlile și liceele, cât și universitățile sau centrele de cercetare. Tehnologiile avansate fac din licee și universități ținte atractive pentru hackeri, făcând din spargerea datelor un pericol mai mare ca oricând. Liceele și universitățile se află într-o poziție neobișnuită atunci când vine vorba de securitatea datelor.

Astfel, într-o lume în care e-mailul este folosit zi de zi pentru a transmite informații în mod oficial, riscurile de furt de date, precum și de infectare cu viruși sau atacuri de tip ransomware sunt din ce în ce mai mari. În ultimii trei ani, din ce în ce mai multe unități școlare cad pradă unui virus periculos, greu de detectat, numit CryptoLocker, fiind astfel nevoite să apeleze la serviciul de devirusare calculator. Acesta este un ransomware care blochează fișierele de pe computerul compromis și apoi solicită utilizatorului să achiziționeze o parolă pentru a le decripta. În cele mai multe cazuri, efectele virusului sunt ireversibile dacă nu se plătește o taxă. Cel mai adesea, virusul de tip ransomware se răspândește în sistem prin intermediul e-mailurilor cu atașamente infectate.

Iată un exemplu de statistici extrase din soluția de protecție Barracuda Email Security în ultimele zile:

Statistici din Barracuda Email Security cu privire la activitatea serverului de mail

Directorii de școli din întreaga lume sunt cu siguranță conștienți de provocările cu care se confruntă în privința securității datelor:

  • 72% cred că spargerea datelor constituie una dintre preocupările lor cele mai mari;
  • 73% spun că securitatea cibernetică are o prioritate mare sau foarte mare între celelalte priorități tehnologice ale lor;
  • 70% se așteaptă ca acțiunile de spam și înșelătorie să fie o amenințare majoră în următoarele 12 luni.

Soluția Barracuda Email Security Essentials pentru școli

Barracuda vine în ajutorul acestora cu soluția Essentials pentru mediul educațional, prețurile fiind cu până la 67% mai mici decât în cazul licențelor normale. Alegeți pachetul cu numărul necesar de utilizatori din magazinul nostru online Qmart.

De ce Barracuda Email Security?

  • Soluția proiectată de Barracuda se pliază perfect pe mediul educațional
  • Disponibilă în cloud – conectare sau migrare către cloud (Azure, AWS, Google, O365)
  • Administrare simplificată – simplu de administrat cu ajutorul interfeței comune de administrare
  • Mediu fizic, virtual sau SaaS – opțiuni flexibile, pentru a se potrivi preferinței dumneavoastră privind implementarea
  • Un singur furnizor – protecție completă și cuprinzătoare de la un singur furnizor
  • Accesibilă – prețuri foarte competitive, discounturi mari pentru clienții din mediul educațional
  • Asistență – certificată, în limba locală, la ora locală

Pentru orice nelămurire legată de securitatea datelor și protecția serverului de e-mail din școala dumneavoastră, lăsați un comentariu la acest articol și vă vom oferi răspunsuri clare.