Forumul Educației România – Republica Moldova, Ediția II

Postat de Data: mai 8, 2023

Universitatea de Stat din Moldova a găzduit cea de-a doua ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova, cu genericul: „𝐸𝑐𝑜𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙 𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡̗𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑖̂𝑛 𝑙𝑢𝑚𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑔𝑖𝑡𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑎̆”.

La deschiderea evenimentului au participat Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova; Tudorel Toader, Rectorul Universității Al. I. Cuza din Iași; Liliana Nicolaescu-Onofrei, deputată în Parlamentul Republicii Moldova; Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării; Adrian Dupu, Secretar de Stat – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

De asemenea, la lucrările Forumului au participat peste 300 de cadre didactice din țara noastră și România, dar și profesori din Ucraina, Germania, Olanda, Serbia și Ungaria.

În deschidere, Rectorul USM, Igor Șarov a urat succes participanților și a subliniat că organizarea acestui eveniment educațional de anvergură la USM, demonstrează repetat că parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova reprezintă axa centrală a proiectelor universitare care urmează să fie extinse și dezvoltate. Or, consolidarea acestui parteneriat este principala preocupare a Universității de Stat din Moldova în promovarea politicilor publice în domeniul învățământului și consolidarea dezvoltării principiilor europene.

Oficialii din Republica Moldova și România au salutat organizarea Forumului Educației România-Republica Moldova, menționând că oferă premisele concrete pentru inițierea și dezvoltarea de parteneriate între școli, instituții, companii și organizații din cele două țări.

La cea de-a doua ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova au fost abordate teme precum: Leadershipul învățării, Predarea și învățarea pentru formarea și dezvoltarea competențelor, Inovarea și cercetarea în educație, toate sub genericul Ecosistemul educațional în lumea digitalizată.

Au fost două zile de sesiuni cu prezentări, workshop-uri, paneluri de discuții ale profesorilor școlari, managerilor, educatorilor, doctoranzilor, profesorilor universitari din Republica Moldova și România.

Scopul Forumului Educației România – Republica Moldova este de a consolida legăturile între sistemele educaționale din România și Republica Moldova, prin valorificarea conținuturilor din programele școlare, a personalităților din domeniu, implicând acțiuni de conștientizare a apartenenței la identitatea românească, contribuind nemijlocit la promovarea imaginii ambelor state.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România, Filiala din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Alexandru Iona Cuza” din Iași, Asociația Română de Literație, cu susținerea financiară a Departamentului pentru relația cu Republica Moldova al Guvernului României.

 

 

 

Mersi sus