Ghid pentru alegerea tablei sau display-ului interactiv pentru școală sau clasă

Postat de Data: iunie 29, 2021

Tehnologia pentru educație este într-o continuă evoluție, de aceea atunci când alegeți un dispozitiv digital trebuie să vă gândiți cum să îl puteți folosi la adevărata valoare pentru a vă ușura munca și a face orele cât mai atractive pentru elevi.

Atunci când aveți de ales între zeci de producători pentru table sau display-uri interactive și de 5 ori mai multe modele, cum puteți lua cea mai bună decizie pentru școala sau clasa dvs.?

Una dintre cele mai frecvente greșeli este să alegeți diagonala cea mai mare, la prețul cel mai mic. Explicăm în continuare de ce!

Tablă sau display interactiv?

Tabla interactivă are nevoie de un videoproiector și de conexiune la un computer pentru a putea fi folosită. Un display interactiv funcționează independent. Practic nu e nevoie de alte legături, se montează pe perete și este gata de utilizat. Este ca o tabletă la dimensiuni macro.

Am scris un articol amplu despre diferența dintre tabla și display-ul interactiv AICI.

Este bine să știți că tablele interactive reprezintă o tehnologie în care marii producători nu mai investesc, tot efortul de cercetare-dezvoltare și producție îndreptându-se către display-uri interactive. Acest fapt are impact asupra utilizării pe termen lung a tablei interactive. Deși beneficiați de un termen de garanție de 5 ani, după această perioadă o tablă interactivă va fi greu de întreținut și reparat în caz de defecțiune. Veți fi forțați să investiți apoi într-o tehnologie actuală.

Display-ul este inovator din multe puncte de vedere și reprezintă tehnologia de ultimă oră. Un display interactiv este garantat să funcționeze minim 50.000 de ore. Luând în calcul 8 ore de utilizare/zi și o medie de 180 zile școlare, garanția de funcționare este de… 34 ani! Pe termen lung reprezintă soluția pe care vă puteți baza, beneficiind ori de câte ori ai nevoie și de suport tehnic din partea producătorului.

Checklist: ce trebuie să știți despre producătorul tablei sau display-ului interactiv pe care îl alegeți

Pregătiți-vă de bifat! În continuare găsiți o listă cu întrebările referitoare la producătorul dispozitivului pe care îl alegeți.

Cum arată portofoliul de produse? Sunt acestea dezvoltate pentru educație sau sunt dezvoltate pentru domenii diverse și se potrivesc cumva și în educație? O tablă interactivă sau un display interactiv dezvoltat pentru mediul de afaceri nu va avea toate funcționalitățile necesare în educație. Mediul de afaceri are alte nevoi, diferite de cele ale mediului educațional. De exemplu, de ce ar avea nevoie mediul de afaceri de liniaturi de pagini pentru matematică, dictando, muzică?

Implicarea în domeniul educației: este o companie cu experiență și know-how în dezvoltarea de produse pentru educație? Este recunoscută la nivel mondial? Dezvoltă table și display-uri împreună cu cadrele didactice și ține cont de părerea acestora? Investește în cercetarea și dezvoltarea produselor astfel încât tablele sau display-urile interactive să răspundă nevoilor din mediul de învățământ? Ce spun profesorii despre respectivul producător și produsele dezvoltate de acesta?

Suportul oferit: are producătorul un departament dedicat de suport care să vă răspundă la eventuale întrebări legate de produsul achiziționat?

Partener în România: are producătorul un partener declarat în România? Este acest partener o companie cu activitate relevantă în educație?

Vă invităm pe pagina dedicata Promethean, de la noi de pe site – Promethean este lider mondial în echipamente interactive pentru educația digitală (table interactive și display-uri interactive) și este prezent, prin produsele sale dedicate exclusiv acestui domeniu, în peste 150 de țări. Compania are o istorie de un sfert de secol și își dezvoltă produsele alături de o comunitate de peste 4,5 milioane de profesori și elevi din întreaga lume. Tocmai din acest motiv soluțiile Promethean au fost adoptate în peste UN MILION de săli de clasă.

Software-ul educațional

Producătorii de table și display-uri interactive dezvoltă și software educațional pentru crearea și realizarea de lecții digitale interactive. Acordați atenție condițiilor în care se oferă acest software: se oferă licență valabilă pe viață la achiziția echipamentului sau trebuie să plătiți în fiecare an pentru licență? Beneficiați de update-uri constante gratuite sau trebuie să plătiți pentru acestea? Are software-ul instrumente specifice pentru educație?

Software-ul premiat Promethean ActivInspire și software-ul în cloud ClassFlow sunt furnizate gratuit împreună cu display-urile.  ActivInspire vă permite să creați și să predați lecții interactive. Biblioteca de resurse myPromethean oferă utilizatorilor ActivInspire acces la peste 30.000 de flipcharturi care au fost create de către profesori, pentru profesori. Profesorii pot căuta, filtra, previzualiza și descărca cu ușurință flipcharturi, economisind timp valoros petrecut cu pregătirea lecțiilor.

Cu cât tabla interactivă e mai mare, cu atât mai bine. Și da, și nu.

Una dintre caracteristicile unei table interactive/display interactiv este diagonala.

Este important să faceți diferența dintre diagonala totală a tablei sau a display-ului și diagonala activă. Cu cât diferența dintre cele două este mai mare, cu atât rama tablei sau a display-ului este mai groasă.

Caracteristica pe care trebuie să o luați în considerare este diagonala activă sau aria suprafeței active (lungimea x lățimea) deoarece aceasta este suprafața pe care o veți utiliza. Această caracteristică este exprimată în inchi (”), centimetri (cm) sau milimetri (mm).

De exemplu, în imaginea de mai jos aveți dimensiunile unei table interactive. Diagonala totală (include și rama) este de 91.5” (2324.3 mm), iar diagonala activă este de 88.3” (2242,9 mm).

Tablele interactive au de regulă diagonale active începând cu 78” și până la peste 100”. Alegerea dimensiunii diagonalei active nu trebuie făcută după principiul cu cât mai mare, cu atât mai bine. Iată de ce!

Diagonala tablei sau display-ului interactiv depinde de lungimea și lățimea sălii de clasă, de numărul de elevi, de numărul și amplasarea băncilor. O tablă cu diagonală de peste 100” nu se potrivește oricărui context. Ați stat vreodată în primul rând în sala de cinema? Situația este similară și la școală în cazul copiilor din primele bănci care ar trebuie să se uite la o tablă cu diagonală mare, într-o sală de clasă mică ce nu permite distanțarea primelor rânduri față de tabla interactivă. În același timp, trebuie să luați în calcul și elevii care stau în ultimele bănci. Luați legătura cu un specialist care știe să recomande o dimensiune potrivită situației din clasă.

În cazul display-urilor, dimensiunile strandard ale diagonalelor sunt 65”, 70”, 75” și 86”. Sunt dimensiuni pe care le veți regăsi la majoritatea producătorilor de display-uri interactive. Ca și în cazul tablelor, alegerea diagonalei se face în funcție de dimensiunile sălii și numărul de elevi.

Costul cel mai mic acum poate însemna de fapt, o investiție mult mai mare, pe termen lung

Atunci când ne gândim la cost cu toții riscăm să cădem în capcana alegerii valorii celei mai mici. Ca și în cazul altor tehnologii, un cost mic se resimte în calitatea produsului.

Este foarte posibil ca pentru început să plătiți puțin pentru o tablă sau un display interactiv, însă, dacă produsul nu este unul de calitate, veți ajunge ca în timp să plătiți mult mai mult – costuri cu reparațiile sau cu remedierea defectelor. Nu mai menționăm de faptul că nu veți putea utiliza echipamentul atunci când acesta este defect.

Un cost mediu spre ridicat este justificat de calitatea produsului, de investițiile pe care producătorul le face pentru a dezvolta și produce o tablă sau un display interactiv care să nu se defecteze și care să răspundă nevoilor din mediul educațional. Așadar, cântăriți bine decizia, punând alături de cost și celelalte criterii și caracteristici din acest articol. Raportul dintre valoarea pe care v-o aduce produsul și preț este cel care contează. Și în acest caz, un specialist poate să vă prezinte detaliat avantajele și dezavantajele unui anumit produs, în raport cu altele.

Economisiți bani și timp. Apelați la un specialist

Atunci când alegeți o tehnologie, toate caracteristicile contează. Colegii noștri au experiență de peste 26 ani în recomandarea celor mai potrivite soluții pentru educație. Dacă sunteți în căutarea unei table sau a unui display interactiv, ne puteți întreba despre tehnologiile digitale AICI.

Instalarea tablei sau display-ului interactiv

Poate părea simplu…ce poate fi așa de complicat în instalarea unei table interactive sau a unui display interactiv? Nu este complicat, dar nici simplu. Este de preferat să cumpărați aceste echipamente de la un furnizor care asigură și instalarea. Sunt luate în calcul criterii precum distanța de la podea la tablă, unghiul de vizualizare, poziționarea în sala de clasă.

Instruirea în utilizare și trainingul pentru utilizarea tablei interactive tip display și a softurilor educaționale

Sigur doriți să evitați situația în care tabla sau display-ul interactiv stă pe perete pe post de mobilier. Nu acesta a fost scopul investiției pe care o faceți. Fiind vorba despre tehnologii noi, cadrele didactice trebuie ghidate în utilizarea tuturor funcționalităților. Alegeți un furnizor care oferă instruire în utilizarea echipamentului, dar și a software-ului educațional. Echipa educațională Nextclass realizează această instruire. Trainingul poate fi asigurat și de către producător. De exemplu, Promethean pune la dispoziție o platformă online de învățare și training în utilizarea display-urilor și a software-ului educațional.

Administrarea echipamentelor digitale

În cazul unui proiect de dotare a mai multor săli de clasă trebuie să vă gândiți și la partea de administrare. Asigurați-vă că alegeți acei producători care oferă administratorului IT o platformă online din care display-urile interactive pot fi administrate de la distanță (actualizări de software, pornire/închidere, IP, locația în care este instalat etc.). Atenție! Tablele interactive nu au sistem de operare și memorie proprie astfel încât nu pot fi administrate de la distanță.

Dacă ați ajuns până la finalul articolului vă mulțumim și vă felicităm pentru că veți lua cu siguranță cea mai bună decizie. Pentru detalii suplimentare contactați aici pe unul dintre colegii noștri cu experiență în implementarea a sute de soluții pentru digitalizarea educației.

Dacă doriți o tablă interactivă, am pregătit două pachete cu videoproiector, instalare, transport și instruire în utilizare.

Pachet interactiv Promethean ActivBoard Touch 78” cu videoproiector Epson EB-W06 Pachet tabla interactivă Promethean ActivBoard Touch 78″ cu videoproiector Epson EB-530

Pachet interactiv format din:

 • Tablă interactivă Promethean ActivBoard Touch 78”
 • Videoproiector Epson EB-W06
 • Suport videoproiector
 • ActivInspire – Software educațional inclus, gratuit pe viață
 • Acces în platforma online de învățare a software-ului educațional ActivInspire
 • ClassFlow – Platformă de predare a lecțiilor online

✓ Garanție tablă interactivă 5 ani
✓ Instalare și transport incluse
✓ Instruire în utilizare

Preț fără TVA: 4,401.31 lei
Preț cu TVA: 5,237.56 lei

Pachet interactiv format din:

 • Tablă interactivă Promethean ActivBoard Touch 78”
 • Videoproiector Short-Throw Epson EB-530
 • Suport videoproiector
 • ActivInspire – Software educațional inclus, gratuit pe viață
 • Acces în platforma online de învățare a software-ului educațional ActivInspire
 • ClassFlow – Platformă de predare a lecțiilor online

✓ Garanție tablă interactivă 5 ani
✓ Instalare și transport incluse
✓ Instruire în utilizare

Preț fără TVA: 5,839.56 lei
Preț cu TVA: 6,949.08 lei

 

Mersi sus