Educația digitală la clasă: care este diferența între o tablă interactivă și un display interactiv?

Postat de Data: martie 8, 2021

Educația digitală presupune utilizarea tehnologiilor și a resurselor digitale în actul educațional, față în față cu elevii, în sălile de clasă. Interacțiunea, conectivitatea și atractivitatea orelor crește exponențial. La fel și interesul elevilor pentru școală. Potrivit studiilor și experienței noastre în implementarea de proiecte de digitalizare a educației, utilizarea eficientă a tuturor tehnologiilor pe care le oferă un instrument precum tabla sau display-ul interactiv, îi motivează pe elevi să participe activ la ore și să își însușească și mai clar noțiunile predate. Așadar, educația digitală nu este un sinonim pentru învățământul online cu care am fost nevoiți să ne obișnuim rapid în ultima perioadă. De altfel, educația digitală, poate cuprinde modalitați de predare și evaluare la distanță.

Tehnologia pentru educație este în continuă evoluție. Tocmai de aceea, prezentăm în detaliu diferența dintre cele mai folosite tipuri de table interactive – cele cu videoproiector și cele tip display – pentru ca să puteți lua cea mai bună decizie pentru elevii și școala dumneavoastră.

parteneriat educațional - Promethean

Tabla interactivă cu videoproiector

Tabla interactivă reprezintă o modalitate prin care profesorul și elevii pot interacționa ușor și intuitiv cu informațiile proiectate de pe computer, folosind gesturi precum glisare, mărire și micșorare, adnotare, evidențiere, pentru a împărtăși idei, a lucra la proiecte sau pentru a învăța concepte.

Pentru utilizarea tablei interactive este neapărat necesară conectarea la un computer pe care se află conținutul ce urmează să fie redat de către videoproiector, pe tablă.

Videoproiectorul poate fi amplasat pe tavan sau pe perete. Recomandăm videoproiectoarele de tip short throw sau ultra short throw pentru diminuarea umbrelor. În oricare variantă, distanța de la videoproiector la tablă trebuie sa fie optimă astfel încât proiecția să acopere întreaga suprafață a tablei, fără a depăși rama.

Periodic, pot exista costuri de întreținere – ex. schimbarea lămpii. Alegerea videoproiectorului depinde de dimensiunile fizice ale tablei interactive (lățime, lungime).

Avantajul incontestabil al acestui instrument este prețul. În funcție de mărimea (diagonala exprimată în inch) și funcționalități, valoarea unei table interactive Promethean este cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei. La acest cost, se adaugă prețul unui videoproiector performant.

 Tabla interactivă tip display – cea mai nouă tehnologie în domeniu

Atunci când faceți o investiție în tehnologie pentru educație vă doriți să fie de ultimă oră, pentru a vă bucura de toate avantajele momentului și viitorului.

Tabelele interactive tip display sunt inovatoare din multe puncte de vedere. În primul rând, funcționează independent, ceea ce înseamnă că nu e nevoie să fie conectate la alte dispozitive. Se montează pe perete sau pe standul dedicat și sunt gata de utilizat.

Dacă ar fi să facem o comparație, display-ul interactiv e asemănător unei tablete imense cu sistem de operare propriu android, aplicații și wifi, care deține însă și toate funcționalitățile unei table interactive, ceea ce asigură un proces educațional fără limitări. Spre exemplu, sunt permise interacțiuni concomitente cu stilouri, folosind atingeri și ștergeri cu palma. Imaginile și obiectele pot fi redimensionate, glisate și mutate în ferestre multiple, pentru a îndeplini mai multe activități în același timp și pentru a desfășura procesul de predare cu mai multe tipuri de conținut sau aplicații simultan.

Unele modele, precum  ActivPanel Titanium de la Promethean , au funcționalități avansate. De exemplu, dispozitivul permite profesorilor să predea de oriunde din sala de clasă. Pe durata lecției, poate interacționa cu ecranele elevilor, oglindite direct pe display-ul interactiv, amplificând colaborarea și participarea acestora la oră.

table interactive Promethean educație

Sunetul și imaginea sunt de foarte bună calitate. Chiar dacă bate soarele spre tabla interactivă tip display, elevii vor vedea cu ușurință informațiile.

Prețul unei table interactive tip display pornește de la 11.000 de lei și poate depăși 30.000 de lei și depinde de dimensiune și funcționalități. Dispozitivele sunt gândite să funcționeze 50.000 de ore, adică aproximativ 23 de ani (luând în calcul funcționarea 8 ore/zi, 261 zile lucrătoare într-un an), așa că aveți pe ce vă baza!

Software educațional gratuit, inclus

Procesul de predare interactivă este mult ușurat datorită programelor educaționale ActivInspire  și ClassFlow cu care sunt dotate gratuit atât tablele interactive cu videoproiector, cât și display-urile interactive Promethean.

Aplicația ActiveInspire este intuitivă și vă permite să gândiți materiale educaționale de la zero sau să preluați și să adaptați resurse existente, în funcție de disciplina predată. Biblioteca myPromethean vă oferă, prin ActivInspire, acces la peste 30.000 de lecții care au fost create de către profesori, pentru profesori. Astfel, puteți căuta, filtra, previzualiza și descărca cu ușurință resurse educaționale, economisind timp valoros petrecut cu pregătirea lecțiilor.

ClassFlow este un software de predare a lecțiilor online. Oferă instrumente avansate de colaborare în sala de clasă și resurse interactive ce pot fi accesate oriunde, în orice moment. ClassFlow este perfect pentru crearea lecțiilor interactive și testelor online.

Ambele software-uri sunt recunoscute pentru performanțe și premiate ani la rând la nivel mondial (World’s 1st IWB, 1st IFPD, 1st software).

Care sunt cele mai performante table interactive?

Este important ca atunci când luați o decizie cu privire la achiziționarea unei table interactive să vă asigurați că dispozitivul este de calitate. Fiind vorba de o investiție pe termen lung, recomandăm să luați în calcul aspecte precum garanție, dimensiunile și funcționalitățile.

Tablele interactive Promethean au o garanție standard de 5 ani, iar display-urile de 3 ani, cu posibilitate de extindere la 5.

Tablele interactive Promethean

Promethean este lider mondial în echipamente interactive pentru educația digitală (table interactive și display-uri interactive). De peste 25 de ani elaboreză soluții exclusiv pentru învățământ, ceea ce în cifre se traduce într-o comunitate de peste 4,5 milioane de profesori și elevi, din 150 de țări.  Tablele interactive Promethean se află în peste un milion de săli de clasă din întreaga lume  și ar putea să fie și în școala dumneavoastră. Aveți acces la tehnologie premium dedicată educației digitale prin Quartz Matrix, partener Promethean în România.

Cursuri de formare pentru profesori în educație digitală

Instrumentele digitale sunt cu atât mai utile în procesul educațional, cu cât sunt utilizate la adevărata lor capacitate. Beneficiile sunt multiple, de aceea, încurajăm cadrele didactice să participe la cursuri de formare în utilizarea acestor tehnologii. În 2020 a fost înființat la Iași, de Inspectoratului Școlar Județean, cu sprijinul Quartz Matrix, primul centru de formare în educație digitală, model ce urmează să fie preluat în mai multe județe din țară. Pentru acest an școlar ne-am propus dezvoltarea competențelor digitale a cel puțin 5000 de cadre didactice, directori și ingineri de sistem prin organizarea de webinarii, ateliere de lucru, cursuri de instruire, workshop-uri online, cercuri pedagogice și participarea la schimburi de experiență.

 

Mersi sus